EVE CURIE: LA CURIE DE LLETRES

Eve Curie tenia menys de dos anys, quan el seu pare va morir atropellat per un carruatge, en un cèntric carrer de París. La seva mare, Marie Curie, guanyadora de dos Nobels, va decidir no recordar al seu marit davant de les seves filles.

De molt petita, va tenir molt clar que el que més li agradava eren les arts en general i la música i la literatura en particular. Va estudiar piano, a mitjans els anys vint, feia concerts a França i Bèlgica.

La  relació amb la seva mare, es va anar estretant encara més, quan la seva germana Irene es va casar i va deixar la casa familiar. Varen fer-se inseperables fins que Marie Curie va morir, al 1934, víctima d'una leucèmia, suposadament provocada per les seves llargues exposicions a material radiocatiu. Era tan gran la devoció que sentia per la seva mare, que decidí escriure la seva biografia. Durant molts mesos va anar recopilant documents personals, va viatjar a Polònia per conèixer encara més detalls del seu passat. El resultat va ser "Madame Curie", tot un best seller de la època quan va sortir al 1937. Posteriorment va ser portada al cinema, amb notable èxit. Peró aquesta no va ser la única ocupació de Eve Curie: també es dedicava a fer critiques literàries i musicals per a diverses revistes.

Quan va estallar la 2a. guerra mundial va haver d'anar a viure a Anglaterra i, posteriorment, als Estats Units, país on donava conferències sobre la resistència francesa i les dones. També va fer de reporter de guerra a diferents fronts. De tornada a Paris la va portar a dirigir el diari París-Press. A l'any 1952 va començar a treballar com a assessora de la OTAN fins que es va casar amb l’ambaixador dels Estats Units a Grècia, Henry Richardson Labouisse.

Eve Curie va morir el passat dilluns, 22 d’octubre a casa seva de Nova York a l'edat de 102 anys.L’únic que lamentava de la seva longeva vida era la mort de la seva mare i la seva germana també de leucèmia.

Irene Curie juntament amb el seu marit Frederic Joliot, van guanyar el Nobel de Química al 1935.Pert tan, Eve era la única de la seva família que no havia guanyat cap Nobel. 

Descansi en Pau.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: EVE CURIE: LA CURIE DE LLETRES

Els comentaris estan tancats.